Het is oorlog. Joden, communisten, homofielen, zigeuners en al die anderen voor wie in het DerdeRijk van Hitler geen plaats is, ervaren spoedig de gevolgen van de bezetting.
Op de ochtend van 25 februari 1941 verspreidden Amsterdamse communisten pamfletten met een stakingsoproep uit protest tegen een razzia op joodse stadsgenoten. De staking verspreidde zich als een olievlek over de stad. Rond het middaguur had een groot deel van de stadsbevolking het werk al neergelegd. Daarna volgden ook stakingen op andere plaatsen in Noord-Holland en Utrecht.
Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden. Talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde. De steden die meegedaan hadden aan de staking kregen van de Duitsers hoge boetes opgelegd.
De februaristaking wordt jaarlijks herdacht bij het standbeeld "De Dokwerker" in Amsterdam. De herdenking staat in het teken van de blijvende strijd tegen fascisme en racisme.
Ook in Den Haag werden stakingspamfletten uitgedeeld, bij de HTM, maar die sloegen niet aan. Aan Rotterdam is de staking eveneens voorbijgegaan.
Uitgebreide informatie over de Februaristaking bij Verzetsmuseum Amsterdam en www.februaristaking.nl